20 lutego 2016


Hejka! Za mną już pierwszy tydzień po feriach. Pewnie słyszycie to już po raz setny, ale te 14 dni wolnego upłynęły mi nieubłaganie szybko. Szczerze przyznam, że bardzo ciężko było wrócić do szkoły, jednak natłok nauki troszkę pomógł mi o tym nie myśleć. Dla tych, którzy jeszcze żyją swoimi feriami mam malutkie pocieszenie: do Wielkiejnocy pozostały 4 tygodnie, a do wakacji dokładnie 4 miesiące i 2 dni- co oznacza, że wytrwaliśmy już 53%. Pozostało mniej niż połowę!  Dzisiaj przygotowałam dla Was posta typowo fotograficznego. Mianowicie są to zdjęcia z moją młodszą siostrą. Jeżeli nie znacie Amelki, zapraszam na starego posta, w którym mieliście okazję ją poznać ---> klik
A tymczasem ja zmykam do dalszej nauki słówek z angielskiego, miłego oglądania! Pamiętajcie koniecznie dać znać w komentarzu, co sądzicie o zdjęciach!
















Jak Wam podobają się zdjęcia w 'sportowym' wydaniu?

Czytaj dalej »

11 lutego 2016

CIY: Chipsy jarmużowe


Hejka kochani! Dzisiaj przygotowałam bardzo pyszny i zdrowy pomysł na przekąskę, czyli chipsy jarmużowe.  Każdy, kto zdrowo się odżywia pilnuje spożywania 5 regularnych posiłków, myślę, że takie chipsy razem ze zdrowym koktajlem będą mocnym duetem na podwieczorek! 


W Polsce to warzywo częściej jest używane, jako dekoracja talerza niż do jedzenia. Jest to wielki błąd, ponieważ zapobiega on wielu groźnym chorobom. Jarmuż bogaty jest przede wszystkim w SULFORAFAN, który posiada silne działanie antynowotworowe. Zielone liście jarmużu są też skarbnicą białka,witaminy C, witaminy K, błonnika oraz wapnia. 



-jarmuż
-oliwa z oliwek
-sól
-kawałek papieru do pieczenia


Liście jarmużu dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki (w zależności od tego, jakiej wielkości chcecie mieć swoje chipsy). W miseczce pokropić je lekko oliwą z oliwek, posolić według uznania i wymieszać.Wyłożyć papier do pieczenia na blachę i rozłożyć na nim listki. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C przez około 8-12 minut. Należy pamiętać, iż Jarmuż bardzo szybko się przypala, dlatego lepiej, jeśli te 12 minut posiedzicie przy piekarniku. Ja dodatkowo do moich chipsów zrobiłam sobie sos czosnkowy, jeśli wy też go lubicie- spróbujcie!






Taką przekąskę możecie zabrać ze sobą wszędzie. Muszę wam przyznać, że są naprawdę pyszne, posmakowały nawet mojej młodszej siostrze, która jest totalną przeciwniczką zielonego jedzenia.
Chipsy jarmużowe są świetnym zamiennikiem tych niezdrowych przekąsek ze sklepów. 






Mam nadzieję, że spodobał Wam się mój 
pomysł na zdrowe chipsy!

Czytaj dalej »

4 lutego 2016

Hello Cracow!


W tym tygodniu rozpoczęłam ferie, z czego strasznie się cieszę. Bardzo nie lubię marnować takiego wolnego czasu, dlatego niezaplanowane dni mocno mnie denerwują. Na szczęście jest mój kochany tata, który zabrał mnie i Gosię (na moim snapchacie znacie ją jako "murzyn") do Krakowa. Uwielbiam to miasto pod względem architektury, ludzi i cudownego rynku. Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu najbardziej w tym mieście podobały mi się małe sklepiki z różnorodnymi pamiątkami. Tam mogłam spędzać całe godziny! 

Kraków to przede wszystkim niebieskie stoiska z obwarzankami, Bazylika Mariacka, Sukiennice, Barbakan i białe bryczki z końmi. Wielkie karoce od zawsze robiły na mnie ogromne wrażenie i obiecuję sobie, że kiedyś w końcu znajdę czas, żeby się jedną z nich przejechać.
Jednym z moich ulubionych miejsc w Krakowie jest dzielnica żydowska, Kazimierz. Myślę, że nie wszyscy znają to miejsce, bo nie jest ono, aż tak popularne. Polecam wam to miejsce głównie dlatego, że to właśnie tam zjecie prawdziwe, pachnące zapiekanki. Każdy, kto pochodzi z Krakowa na pewno będzie wiedział, o co chodzi. 
Jeśli jeszcze nigdy nie odwiedziliście Krakowa, to koniecznie musicie zobaczyć moje zdjęcia no i oczywiście w najbliższym czasie go odwiedzić! 












 

Byliście w Krakowie?
Czytaj dalej »